Probabil ai constatat ca ar fi timpul sa schimbi una din usile locuintei tale. Toti ne dorim sa obtinem un aspect mai modern al locuintei noastre si usa de interior poate face o diferenta in acest sens. Cu toate acestea, in orice proiect de renovari este indicat sa colaborezi cu speciliasti pentru a evita orice posibila situatie neplacuta.

Atunci cand ai luat decizia sa instalezi o noua usa in locuinta ta, trebuie sa tii cont de faptul ca totul incepe de la tipul de usa pe care o alegi.

Usa glisanta sau usa de lemn-Care este varianta potrivita pentru tine?

Pentru a reusi sa selectezi usa potrivita pentru locuinta ta si asteptarile tale, este necesar sa te documentezi inainte despre materialul din care este realizata. In functie de acest aspect, usile de interior se clasifica in:

  • Usi de interior din lemn masiv- au un grad de izolare acustica sporit, prezinta o capacitate optima de izolare termica si sunt foarte durabile. Ele sunt foarte rezistente si nu se deterioreaza atat de usor;
  • Usile de interior cu miez din pal- ele au un aspect similar cu al usilor din lemn masiv. Avantajul principal al lor este accesibilitatea. Spre deosebire de primul tip, usile de interior din miez de pal nu sunt costisitoare si nu isi modifica volumul sau dimensiunile daca se afla in prezenta variatiilor de temperaturi;
  • Usile glisante- acest tip de usa are un spatiu de desfasurare minim, in mod liniar. Astfel, procesul de deschidere este mult mai simplu de realizat de catre proprietar. Totodata, este perfecta pentru familiile care au copii, deoarece nu exista riscul ca micutul sa isi prinda degetelele in usa.

Etape in montarea usilor de interior

Primul pas in aceasta operatiune este pregatirea spatiului, mai precis golul pentru usa. Dimensiunea standard este de 700/2100 mm, 800/2100 sau 900/2100. Pentru a reusi sa stabilesti marimea exacta, vei fi nevoit sa alegi in prealabil tipul usii pe care iti doresti sa o instalezi. Totodata, este necesara si prezenta unui parapet de perete de minimum 6 cm care sa fie pozitionat de jur imprejurul golului. Pentru procesul de extindere vei avea nevoie sa apelezi la specialisti in servicii de taiere cu fir diamantat.

Daca ai stabilit locul de instalare al usii, este necesara montarea tamplariei in glaful de zid. El se va pozitiona in partea de mijloc pentru a nu opune rezistenta in timpul lucrarii.

Dupa aceea, vei fixa tocul in zid. Odata ce tamplaria a fost pusa in golul zidului, trebuie amplasata in suprafata pe care lucrezi. Se va fixa atat pe orizontala, cat si pe verticala cu ajutorul unui boloboc.

In continuare, trebuie sa izolezi eficient spatiul dintre zidarie si tamplarie. Pentru a realiza acest proces vei avea nevoie sa folosesti spuma poliuretanica.

Ultimul pas pe care trebuie sa il respecti este montarea baghetelor.

Asadar, atunci cand iei decizia sa iti schimbi usa locuintei, asigura-te ca alegi una care sa fie potrivita pentru nevoile si asteptarile tale, astfel incat in procesul de montare sa poti stabili dimensiunile optime pentru golul de zid.

Source