Sa aflam in practica ce este GPL si cum ajunge acesta in butelii GPL de gaz.
Ce este GPL si cum este ambalat?
GPL, gaz petrolier lichefiat, are doua origini distincte: rafinarea titeiului si extractia pe zacaminte de productie de gaze naturale. Rafinarea face posibila separarea gazelor in mai multe grupe in functie de temperaturile lor de fierbere, si astfel obtinerea de GPL alcatuit din butan sau propan. Se gasesc in diferite ambalaje:in butelii de gazin cisternein rezervoarele de combustibil
Cum functioneaza ?
Butanul si propanul au caracteristica de a fi gazoase la temperatura camerei, deci sunt depozitate sub presiune in stare lichida pentru a beneficia de o cantitate mai mare de gaz, decat daca ar fi in stare gazoasa. Prin urmare, de fiecare data cand lichidul este folosit, acesta fierbe si se formeaza vapori cunoscuti in mod obisnuit si trec prin instalatie pana la punctul de iesire.
Butelii de gaz GPL sensibile la variatiile de temperatura
Sensibile la temperaturi, buteliile de gaz GPL trebuie folosite in conditii potrivite. Buteliile de gaz butan sunt depozitate in principal in interior, in timp ce buteliile de gaz propan trebuie depozitate in aer liber.
Ce trebuie sa stii despre butelia ta de gaz: capacitate, fabricatie si siguranta
Pe piata romaneasca exista diferite tipuri de butelii de gaz GPL care difera prin capacitatea si prin fabricatie. Multe sunt din otel cu o capacitate minima de 13 kg, dar inovatiile in materie de materiale permit astazi sa poti gasi si butelii de 6 kg.
Prin urmare, consumatorii de butelii de gaz GPL au la dispozitie o gama larga si care raspund oricarei nevoi: utilizare pentru casa sau consum pentru profesionisti. Pentru a maximiza garantiile de siguranta, buteliile sunt supuse unor verificari sistematice. Umplerea este ocazia de a face o verificare completa, inclusiv functionarea supapei volantului, etanseitatea si limitatorul de debit. Aceste butelii puse in circulatie sunt supuse si unui control periodic suplimentar si obligatoriu la fiecare 5, 10 sau 15 ani in functie de proprietatile fiecaruia.
GPL: un gaz cu multiple avantaje
GPL-urile au multe calitati, inclusiv cea de a fi usor de transportat. Intr-adevar, transportul lor se face intotdeauna in stare lichida, ceea ce permite o depozitare foarte importanta. Pentru a face o idee, 1 litru de propan lichid produce aproximativ 270 de litri de propan gazos. Prin urmare, transportul masiv este foarte usor de configurat. In cazul nostru, cea mai comuna depozitare in randul consumatorilor de gaz ramane butelia.
Astfel, GPL este atractiv pentru numeroasele sale avantaje: flexibilitatea sa de utilizare, versatilitatea sa, disponibilitatea sa, absenta poluarii si deci respectul mediului inconjurator.