Când vorbim în general despre rulmenți, ne referim la acele componente mecanice cu rol esențial în reducerea frecărilor dintr-un mecanism. În absența rulmentului, contactul dintre două componente mecanice generează frecare, deci o cantitate de căldură considerabilă care grăbește inevitabil procesul de uzură a pieselor. Rulmentul intervine tocmai pentru a scădea frecarea dintre cele două suprafețe.
Pentru ce ai nevoie de rulmenți?
Există multe tipuri de rulmenti, care sunt împărțiți în funcție de formă, diametru, tipul de sarcină, posibilitatea de autoaliniere a inelului sau numărul de rânduri de rulare. Rulmentii cu bile sunt probabil cei mai comuni rulmenți industriali, fiind folosiți frecvent în cazul aplicațiilor practice. Structural, rulmenții cu bile sunt alcătuiți din două inele concentrice între care este dispus un set de bile din oțel aliat.
Rulmenții radiali cu bile suportă sarcini radiale, dar și o forță axială considerabilă din ambele direcții (aprox. 25% din sarcina radială). Forma sferică, dar și pata de contact mic dintre inele și elemente de rostogolire contribuie la o mișcare de rotație cu frecări mici, asigurând o funcționare la turații ridicate. Aceste piese au o rezistență relativ bună în contextul unor aplicații la viteze mari, însă nu sunt la fel de indicate în cazul aplicațiilor cu sarcini mari.
Înlocuirea rulmenților
Majoritatea tipurilor de rulmenți pot fi achiziționate la prețuri atractive în magazin online specializate în piese și echipamente industriale, unde vei găsi și alte produse de transmitere a puterii: lanturi, cuplaje, curele etc. Deși înlocuirea unui rulment de roată nu este foarte complicată, poate fi problematică și necesită acces la unelte specializate. Trebuie reținut că nici măcar rulmenții de calitate excepțională nu își vor îndeplini funcția dacă nu sunt montați corect.
Pentru a vă asigura că mecanismul funcționează la capacități normale, într-un mod optim și productiv, recomandăm ca montarea și demontarea rulmentului să fie realizată de către un specialist, folosind echipamentele corespunzătoare și o tehnică adecvată. În acest fel, veți evita riscul de avariere a altor componente principale: arborele și carcasa.
În plus, este foarte important să nu neglijați etapa de monitorizare. Cu ajutorul echipamentelor specifice, rulmentul poate fi monitorizat în funcțiune, astfel încât să puteți depista semnele de deteriorare în timp util.
Cum se identifică un rulment radial cu bile uzat?
Uzura rulmenților este inevitabilă, odată cu ciclurile repetate de funcționare ale mecanismelor. Cu toate acestea, alegerea unor rulmenti de calitate superioară și respectarea recomandărilor de utilizare va prelungi considerabil durata de viață a acestor elemente.
În cazul unui rulment radial cu bile, indicația principală vizează utilizarea pieselor în aplicații cu o sarcină relativ scăzută, dar nu foarte scăzută (este necesară încărcarea minimă a rulmentului). Deoarece punctul de contact dintre bile și cele două inele ale rulmentului este foarte mic, în cazul unei supraîncărcări, pe rulment apar pete de uzură, necesitând înlocuire. Cele mai importante indicii ale uzurii unui rulment cu bile sunt vibrațiile, creșterea necontrolată a temperaturii și zgomotul puternic.