Să zicem că ai o pereche de cercei din argint pe care adori să-i porți zi de zi pentru că îți dau o stare de bine; și o pereche de cercei cu cristale Swarovski pe care îi preferi pentru ocaziile speciale, mai cu ștaif. Ambele perechi îți sunt la fel de dragi și ai vrea să le ai aproape cât mai lung timp. Din păcate, nu ai cum să ajungi tot timpul la bijutier pentru curățarea lor și atunci cauți soluții acasă.
Noi venim în ajutorul tău și îți spunem atât cum să îi cureți, cât și cum să-i păstrezi pentru a avea parte de frumusețea lor o perioadă îndelungată de timp!
6 reguli pentru îngrijirea corectă a bijuteriilor din argint
Bijuteriile merită să arate bine și să-și păstreze strălucirea pentru un timp îndelungat, iar tu poți să le ajuți urmând pașii de mai jos, pentru a te bucura de ele cât mai mult. Asemeni hainelor și ele se deteriorează în timp, însă poți face în așa fel încât să stopezi acțiunile care le pot dăuna.
Argintul se oxidează în timp, însă acest proces este unul care poate fi îndepărtat printr-o îngrijire periodică, ca la carte.
1. Păstrează-le separat
Încearcă pe cât posibil să depozitezi bijuteriile pe care nu le porți în săculeți de catifea, câte unul pentru fiecare. Dacă stau în același loc, ele se pot lovi unele de celelalte și astfel deteriorarea intervine mult mai repede. O alternativă a săculeților ar fi depozitarea lor în suporturi speciale sau agățate de perete, unde nu au cum să se lovească de restul.
2. Evită contactul cu apa sau substanțe chimice
Deseori omitem să ne dăm jos bijuteriile la mare, la duș sau atunci când facem curățenie, nefiind conștiente de faptul că toate substanțele cu care vin în contact le pot dăuna afectând strălucirea lor. De acum înainte fii mai atentă atunci când urmează să petreci timp în medii unde umiditatea este puternică și depozitează-le în siguranță înainte să ai contact cu apa sau substanțe chimice.
3. Nu le expune la soare și căldură
Fie că vorbim despre expunerea directă la căldura soarelui sau la surse alternative de căldură, ambele pot afecta strălucirea bijuteriilor și suprafața acestora.
4. Nu aplica forță pe bijuterii
Atunci când te îmbraci sau te dezbraci sau când ai alte activități care presupun forță, înlătură bijuteriile pentru a nu le agăța. Chiar dacă nu se rup la primul incident, în cazul în care situația se repetă de mai multe ori, rezistența acestora scade și într-un final ajung să se rupă.
5. Verifică-le constant
Înainte de fiecare purtare verifică bijuteriile să nu cumva să se fi deteriorat în timp. Fiecare modificare la forma sau structura acestora, dacă este depistată la momentul potrivit, poate fi atenuată. Fie că te poți ocupa chiar tu de ea sau le vei duce la un bijutier, șansele de a fi recuperate sunt mult mai mari.
6. Curăță-le doar cu produse speciale
Există acum pe piață produse speciale – atât soluții, cât și lavete – pentru fiecare tip de bijuterie și pietrele din dotare cu care să le cureți pentru a-și păstra strălucirea și proprietățile timp îndelungat. Merită să investești în acestea pentru a te asigura că vei avea aproape bijuteriile preferate mult timp de acum încolo.
Așa cum investești în îngrijirea ta, a hainelor și a pantofilor trebuie să investești și în cea a bijuteriilor pentru a te putea bucura de ele de fiecare dată când vei dori să le porți!