Trăim într-o societate profund digitalizată, despre care specialiștii afirmă că se îndreaptă cu pași vertiginoși spre o automatizare completă. Însă, până să ajungem la scenarii de-a dreptul hollywoodiene, se cuvine să acordăm atenție unui subiect important de care depinde funcționarea calitativă a oricărui site profesionist: back up-ul site-ului. De ce este important și, mai ales, ce trebuie să știi despre el, află din rândurile ce urmează.
1. Ce reprezintă un backup al site-ului și o copie de rezervă
Să ne imaginăm una dintre situațiile de groază pentru orice antreprenor care are un e-commerce sau un site. La cafeaua de dimineață îți accesezi site-ul și brusc ești acoperit până peste cap de diferite bannere publicitare din cele mai diferite colțuri ale lumii. Din nefericire, acest lucru semnifică faptul că ți-a fost spart site-ul și unica ta salvare este copia de rezervă.
Copia de rezervă este, popular vorbind, totalitatea informațiilor de pe website-ul tău păstrate de către serviciile de hosting la care ai apelat după crearea acestuia. Respectiv, pentru a nu-ți fi constant frică de posibile atacuri cibernetice sau erori ale site-ului este obligatorie prestabilirea în contract a posibilității ca hosting-ul ales să furnizeze și garanția back-ului.
2. De ce trebuie să ai un backup calitativ a site-ului?
Hai să aruncăm o privire peste statistici ca să înțelegem care e realitatea. Conform unui studiu de caz realizat de specialiști, circa 98% dintre afacerile mari din Europa, în cazul căderii unui site, a spargerii acestuia sau a blocării, declară că per oră pierderile lor pot ajunge la 100.000 dolari, o cifră de-a dreptul exorbitantă.
Specialiștii recomandă chiar prezența a minim trei copii de rezervă, cu acces nelimitat, pentru a evita orice fel de erori ce pot apărea. În aceeași ordine de idei, trebuie să eviți păstrarea copiilor de rezervă pe propriul tău calculator, ci să apelezi la serverele din România. Inclusiv, dacă ai posibilitatea solicită back – up zilnic sau săptămânal al site-ului tău, în acest mod vei avea o imagine de ansamblu și vei putea să corectezi rapid orice fel de situație excepțională, de gravitate diversă.
3. În ce situații trebuie să soliciți realizarea backup-ului?
Dincolo de obligativitatea curentă de a face backup site-ului, există câteva scenarii extra de care trebuie să ții cont:
– După operarea unor modificări considerabile aduse site-ului – în acest fel, vei fi sigur că acțiunile întreprinse de tine sau de echipa ta nu vor afecta starea generală a website-ului.
– După corectarea planificată a erorilor existente – în acest fel, site-ul va fi protejat și nu îi vor fi afectați indicii metrici de funcționare.
– În eventualitatea unui risc de spargere – de exemplu, ai observat anumite semnale de îngrijorare, nu ezita, fă un backup rapid.
Cel mai important însă este conlucrezi cu specialiști care oferă servicii de hosting de cea mai înaltă calitate. Doar la MegaHost găsești servicii cu prețuri începând de la 0,99 euro. Deci ce mai aștepți? Asigură-te că ai ales un tehnic host performant și rezultativ.