Pentru a intelege mai bine, trebuie sa stii ca o aplicatie de mail se numeste „Client de mail”, iar practic la folosirea ei ai nevoie de o adresa de mail ([email protected]/.com), parola aferenta contului si niste setari speciale de comunicare cu domeniul de dupa @, care se numesc porturi si servere de comunicare (server imap/pop si smtp)
Dispozitive Mobile
Majoritatea aplicatiilor (clientilor de mail) care sunt disponibile pe dispozitivele mobile, au integrate cele mai importante domenii publice de mail cum ar fi: Google Mail, Yahoo Mail, Outlook.com sau Aol.com, iar pentru instalarea mail-ului din aceste domenii, nu ai nevoie decat de adresa de mail si parola aferenta.
In cazul in care ai domeniu personalizat (domeniultau.ro), al companiei la care lucrezi, sau chiar un domeniu cumparat de tine, va trebui sa stii atat serverele de comunicare, cat si porturile pe care acestea comunica (ex: imap.domeniultau.ro cu port: 993 – smtp.domeniultau.ro cu port 465).
In majoritatea cazurilor, aceste detalii nu se stiu sau nu au fost furnizate de catre administratorii gazduirii domeniului si ar fi bine sa iei legatura cu ei pentru a-ti transmite toate detaliile contului tau personalizat, sau poti sa ii rogi pe ei sa te ajute cu instalarea pe mobil a acelui cont.
Mai multe detalii despre cum sa iti setezi contul personal, gasesti articolul: Cum sa iti setezi contul de mail pe dispozitivele smart
Dispozitive Android
Pentru dispozitivele Android iti sugerez sa folosesti aplicatia Outlook. Este o aplicatie relativ noua, care in ultimii ani a venit cu inbunatatiri consistente, avand integrate, cum ziceam, mai multe domenii publice.
O vei gasi in usor in Google Play, iar instalarea ei nu necesita decat apasarea butonului „Instalati”. Dupa instalare, deschide aplicatia si acorda putin timp pentru instalarea contului de mail.
In aceasta aplicatie, poti opta atat pentru adaugarea unui cont existent, cat si crearea unui cont nou. Dar aici vom vorbi doar de adaugarea unui cont deja existent.
O particularitate a acestei aplicatii este ca poate gasi conturi din dispozitivul tau, daca ai adaugat adresele de mail in cadrul atlor aplicatii, dar poti opta pentru a le include sau exclude pe fiecare, dupa cum ai nevoie.
In prezentare am folosit un cont de Yahoo, fiind printre cele mai folosite conturi de mail, iar pasii sunt destul de simpli, intuitivi putem spune – am tastat utilizatorul, fara nimic altceva si am apasat pe butonul „@yahoo.com” de sub si practic ni s-a autocompletat domeniul.
Am apasat pe textul „CONTINUARE >”, iar in urmatorul ecran ni s-a deschis o pagina de autentificare a domeniului Yahoo, prin care ni s-a autocompletat adresa de mail. Am mers mai departe si dupa ce am apasat butonul albastru, ni s-a cerut parola contului.
Avem contul setat pentru securitate cu „2 Steps Authentication” – „Autentificare in doi pasi” si am optat pentru primirea unui sms cu un cod de siguranta.
Dupa introducerea codului primit prin sms, in urmatorul pas ni se prezinta faptul ca prin continuare ii dam voie aplicatiei sa se conecteze la serviciile contului de mail (majoritatea aplicatiilor de mail folosesc acest pas) cum ar fi Contacte, Calendar. Trebuie doar sa apesi pe butonul „Agree – De acord” si contul a fost creat.
Va mai aparea o fereastra in care suntem intrebati daca vrem sa adaugam alt cont. La acest pas se pot adauga conturi noi, care n-a fost instalate anterior pe telefon.
Se pot adauga mai multe conturi, nu am testat daca este vreo limita. Daca nu este cazul, apasa pe textlink-ul „Poate mai tarziu” si va incepe popularea casutei de mail cu mailurile primite/trimise in/din contul respectiv de Yahoo.
Din acest moment vei primi pe telefon notificari atunci cand primesti mail-uri noi sau adaugi un task/intalnire in calendar.Si pentru dispozitivele IOS avem aplicatia Outlook, pe care o putem instala la fel de usor ca si pe Android, dar sugestia mea este sa folosesti aplicatia de mail a telefonului – mult mai stabila si mai optimizata, fiind creata „in house” cum s-ar spune.
Aplicatia Mail este preinstalata deci nu va mai trebui sa cauti ca sa o instalezi, ci doar sa setezi noul cont de mail.
Pentru asta trebuie sa te duci setarile telefonului: Settings >> Mail >> Accounts si dai click (atingi).
Aici am folosit un cont de Gmail pentru a-l adauga, iar instalarea lui nu este deloc dificila. Trebuie sa urmezi pasii natural, iar daca ai setata Autentificarea in doi pasi, sa te asiguri ca ai acces la numarul de telefon, sau dupa caz, la contul de mail de recuperare.
Conluzii
Majoritatea domeniilor gratuite de mail sunt preconfigurate in aplicatiile mobile de mail, deci cu o instalare a acestora, un user si o parola, iti poti configurezi usor mail-ul pe telefon.
Dar daca vei vrea sa configurezi mail-ul de companie sau sa iti configurezi un domeniu de mail personalizat, va trebui sa stii detalii suplimentare, asa cum am spus si in prima parte a acestui articol.