În orice relație de cuplu vin perioade dificile. Cauzele pot fi multiple: se stinge pasiunea, lipsa comunicării sau comunicare defectuoasă, dezinteres față de partener, activitate sexuală redusă, lipsa de respect, plictiseala, rutina și altele.

Confruntarea cu problemele este una anevoiasă și necesită efort din partea ambilor parteneri. Primul pas este conștientizarea problemelor și căutarea unor soluții.

4 greșeli pe care le fac partenerii în perioadele de criză

  1. Critica partenerului

Avem un dezacord în continuu cu partenerul. Îl învinovățim, îl acuzăm și îl atacăm.

  • Ai întârziat pentru că nu era important pentru tine.
  • N-ai reparat clanța pentru că a fost mai important să te uiți la meci.
  • Te gândești numai la tine! Nu-ți pasă de mine deloc!
  1. Devalorizarea partenerului/Disprețul

Încetăm să apreciem partenerul. Îl ridicularizăm, nu vedem decât eșecurile și greșelile pe care le face.

  • Ești un prost!
  • Numai tu puteai să faci asta!
  • Incredibil, ce prostii poți să zici uneori!
  • N-ai minte deloc!
  1. Deconectarea de celălalt

Fiecare își căută de treabă fără să-i pese de celălalt. Singurătatea devine mai confortabilă și mai plăcută decât compania partenerului.

  1. Învinuirea

Cauza tuturor problemelor se aruncă pe umerii partenerului.

  • Nu-mi oferi atenție!
  • Simt că nu mă înțelegi!
  • Nu-ți pasă de ce simt!

 

Acestea sunt cele mai frecvente probleme întâlnite la cupluri. Egoismul și supărările tronează eul fiecăruia, fără să lase loc înțelegerii. Acestea favorizează înstrăinarea și ruperea încrederii.

Ei bine, dar unde dispare iubirea? Acest sentiment frumos este acoperit de avalanșele menționate mai sus. Dacă vrei să-ți salvezi relația nu ai decât să te descotorosești de lucrurile care o poluează.

Sfaturi utile pentru îmbunătățirea relației

  1. Comunicarea eficientă

Să vorbești deschis și respectuos cu partenerul, fără să-l ataci sau să-l condamni. Dialogul trebuie să fie un schimb de opinii, în care fiecare e liber să se exprime fără să-i fie frică că va fi criticat sau învinuit. Vorbim ca să ne înțelegem mai bine sentimentele, emoțiile și nevoile.

  1. Respectul

Nimic nu poate deteriora mai tare relația decât lipsa respectului. În acest caz partenerul se va umple de ură, iar stima de sine va scădea considerabil. Nerespectul naște la rândul său nerespect. Jignirea și luarea în derâdere nu pot genera decât monstruozități care omoară relația.

  1. Grija/Atenția

Atenția la nevoile celuilalt este foarte importantă. Îmi pasă de tine și de ce simți. Vreau să știu ce se întâmplă cu tine, cum pot să te ajut și să-ți fiu alături. Pe acest teren de încredere, relația se menține cel mai bine.

  1. Aprecierea/Încurajarea

Să vezi și să apreciezi calitățile și potențialul partenerului. Aprecierile sunt mângâierile și aripile pe care ni le dau cei care ne iubesc. Avem nevoie ca partenrul să creadă în noi și să ne încurajeze.

  1. Menținerea romantismului

Nimic nu stinge relația ca monotonia și plictisul. Surprizele, oricât de mici și neînsemnate ar fi, nu trebuie să lipsească. Fie că este vorba despre un bilețel sau o floare. Interesul pentru partener trebuie menținut cu surprize, cadouri și momente romantice.

Să-ți arăți iubirea față de partener nu este o treabă deloc ușoară. Necesită timp și implicație. Principalele piedici fiind oboseala, stresul sau lipsa de timp.

În cartea sa, Cele cinci limbaje ale iubirii, Gary Chapman vorbește despre rezervoarele afective ale partenerilor și despre cinci limbaje ale iubirii. Autorul spune că oamenii înțeleg și percep iubirea în mod diferit. Adesea avem un limbaj diferit de cel al partenerului. Sarcina noastră este să identificăm limbajul său primar de iubire ca să știm cum să-i umplem rezervorul afectiv.

Recenzia cărții Cele cinci limbaje ale iubirii o găsiți aici.

Dacă relația de cuplu se află în impas, soluția nu este departe. Problemele trebuie identificate și rezolvate împreună. Iubirea le învinge pe toate, mai ales cu puțin efort.

Source