Comisia Europeană face eforturi intense pentru a restabili încrederea călătorilor din UE și pentru a sprijini reluarea turismului european în condiții de siguranță și cu respectarea măsurilor de prevenire și protecție necesare.
Printre acestea se numără și solicitarea adresată Organizației Europene de Standardizare (CEN) de a elabora un document european de standardizare (CWA 5643) privind protocoalele de sănătate și securitate referitoare la reducerea răspândirii COVID-19 în unitățile și serviciile turistice.
Documentul a fost publicat în luna mai și are ca scop sprijinirea unui restart, în condiții armonizate de securitate, al domeniului turismului, servește la îmbunătățirea procedurilor de securitate în sectorul turistic și la creșterea încrederii călătorilor și turiștilor care aleg UE ca destinație de vacanță.
Turismul este unul dintre sectoarele cele mai afectate de pandemia COVID-19. Datele Oficiului European de Statistică (Eurostat) confirmă scăderea puternică a turismului în statele membre UE în anul 2020.
Astfel, numărul nopților petrecute de vizitatori străini în unitățile de primire turistică din țările europene a înregistrat un declin de 68% în 2020 comparativ cu anul precedent, iar România înregistrează una dintre cele mai semnificative scăderi din UE, de peste 80%.
România a participat la elaborarea noului acord prin ASRO – Organismul Național de Standardizare, care a și adoptat documentul la nivel național.
SR CWA 5643 este alcătuit din două părți:
SR CWA 5643-1:2021 conține cerințe și recomandări de gestionare a riscurilor asociate cu COVID-19 în industria turismului și în subsectoarele turistice (cazare, turism de aventură și ecoturism, plaje, servicii de catering, zone naturale protejate, transport turistic, ghizi de turism, parcuri tematice și de agrement etc.);
SR CWA 5643-2:2021 oferă o etichetă europeană dedicată (însoțită și de un cod QR) și clarifică cerințele minime pentru un mecanism de asigurare a calității și siguranței în sectorul turismului. Această parte conține următoarele:
Condiții de utilizare a identității vizuale, Exemplu de listă de verificare a implementării cerințelor de bază, Lista standardelor naționale și a documentelor de îndrumare, Informații despre această etichetă europeană de securitate în turism privind prevenirea răspândirii COVID-19.
Țările care doresc să implementeze eticheta europeană de securitate pentru turism vor trebui să desemneze o entitate la nivel național competentă care să asigure implementarea și urmărirea aplicării cerințelor stabilite în cele două documente.
Identitatea vizuală poate fi afișată doar de acele organizații turistice care asigură respectarea permanentă a măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19 stabilite în SR CWA 5643-1:2021.
Condițiile de utilizare a acestei identități vizuale sunt responsabilitatea autorităților competente din fiecare țară europeană care vor stabili un sistem de evaluare adecvat pentru a monitoriza conformitatea cu CWA 5643-1:2021.
SR CWA 5643-1:2021 și SR CWA 5643-2:2021 se pot comanda din magazinul online ASRO sau printr-un e-mail la adresa: [email protected].
Despre ASRO
Organismul Național de Standardizare este platforma națională pentru elaborarea și adoptarea standardelor europene și internaționale.
Ca parte a comunității globale de standardizare, fiind membru al ISO, IEC, CEN, CENELEC și ETSI, ASRO joacă un rol important în punerea la dispoziție a unei platforme ușor accesibile și necesare pentru o gamă cât mai largă de părți interesate în vederea participării acestora la activitatea de standardizare. Aceasta ajută la furnizarea soluțiilor eficiente pentru afaceri competitive, sprijinirea obiectivelor politicilor publice, sprijinirea certificării și supravegherii pieței și oferă un mecanism eficace de promovare a protecției consumatorului și a responsabilității sociale.