După ce, în iarnă, v-am prezentat echipa celor de la Afumaţi, pe primul loc, în acest moment, în Seria 3, a venit rândul celor de la Mostiştea Ulmu, cel mai probabil, dacă nu apare vreo surpriză, adversarul Stelei din primul baraj de promovare în Liga 2.

Mostiștea Ulmu este o echipă atipică, cu o istorie unică. Mostiștea Ulmu s-a născut din rebusuri și cuvinte încrucișate.

Patronul călărășenilor este Vasile Tîrșolea, un rebusist care a făcut o afacere din asta și poate finanța lejer pe Ulmu cu câte 100.000 de euro pe an. Deține peste 70 de titluri, cam toate care sunt de pe piață în materie de rebusuri. Într-un interviu declarat celor de la Gazetă pe 23 mai 2020, am putut observa ceva ce ne-a intrigrat și pe noi steliștii :„Pentru că a venit celebrul 7 mai, aniversarea câștigării Cupei Campionilor a Stelei, am făcut o integramă cu echipa. A fost dificil pentru că a trebuit să bag tot lotul Stelei de atunci într-un careu. M-am descurcat, deși a fost mai greu cu Weissenbacher și alții cu nume mai lungi. Însă ne-a ajutat puțin clubul Steaua de atunci, pentru că folosea cam 16 jucători atunci. O să apară în primul număr Rebus Elixir, prima noastră revistă.”

Foto: https://liga2.prosport.ro/

Și, pentru că suntem la fotbal, nu la rebusuri o să vorbim puțin despre istoria acestei echipe pentru  a o înțelege mai bine. A fost înființată în 2005, sub denumirea de Pheonix Ulmu. De la început, a fost finanțată de Tîrșolea, iar în primul sezon a promvat în Liga a 3-a. În următorul sezon, a retrogradat de pe locul 17 din 18 posibile. În 2010, promovează din nou în Liga a 3-a, iar în sezonul următor termină pe 9. În sezonul 2011-2012, Pheonix Ulmu s-a desființat pe când juca în seria a 2-a din Liga a 3-a după ce au pierdut cu 6-0 împotriva celor de la Berceni. Pe atunci, echipa juca în București pe stadionul Romprim. În 2013, s-a înscris în Liga a 5-a și, după rezultate nesatisfăcătoare, a fost desființată definitiv.
Avea să se reînființeze sub denumirea de Mostiștea Ulmu, în 2016. Mostiștea vine de la lacul și râul la care localitatea Ulmu are deschidere. Echipa a reușit promovări succsive din Liga a 5-a în Liga a 3-a. Probabil vă aduceți aminte de sezonul 2018-2019, când Steaua, dacă ar fi  învins pe Carmen, ar fi jucat cu Mostiștea Ulmu barajul de promovare pentru Liga 3-a. Sincer vă spunem, am fi avut a doua șansă în meciul cu ei, asta pentru că noi am analizat echipa încă de atunci. Jucătorii pe care îi puteam întâlni în acel baraj și încă au rămas la echipă sunt: Silviu Radu (atacantul care în 2018-2019 a marcat 26 de goluri), Ionuț Șaron Chirica (mijlocașul central cu 7 reușite în 2018-2019), Nicușor Romanescu zis Terente (mijlocaș venit în iarna din sezonul 2018-2019 cu 11 goluri  în acel retur de campionat), Alexandru Marian Mihai zis Hamude (mijlocașul de bandă, cu 4 reușite în sezonul 2018-2019). 

În următorul sezon, Mostiștea Ulmu avea să se bată la promovare pentru Liga a 2-a, dar a pierdut la baraj în fața celor de la Unirea Slobozia, cu Costin Lazăr antrenor. Scorul general a fost 4-0 pentru Unirea Slobozia.    
Călărășenii au obținut in extremis ultimul loc pentru baraj după victoria în prima etapa din retur și ultimul meci din sezonul regulat din cauza pandamiei. A fost o victorie cu 2-1 în deplasare la Afumați și, astfel, Ulmu a trecut cu 1 punct peste Afumați în Liga a 3-a, Seria 2.

Mostiștea Ulmu a fost eliminată sezonul trecut de către Steaua în turul 2 al Cupei României, cu scorul de 2-1. Alex Marian Mihai, poreclit Hamude, a deschis scorul în minutul 57 pe greșeala lui Bactăr. Andrei Antohi a egalat în minutul 66 cu capul din 2 metri din pasa lui Florin Răsdan, iar Băjenaru marchează plasat de la 11 metri în minutul 91.   

Cei de la Ulmu își construiesc stadion nou, și, de la barajul cu Slobozia, s-au mutat pe arena principală din Călărași.
Ulmu avea să își ia revanșa în fața celor de la Slobozia în Cupa României, unde au câștigat cu 3-1 în turul 3 al Cupei României în sezonul actual. Au mai jucat acolo înca 2 partide, 3-3 cu CSA Axiopolis Sport Cernavodă și înfrângerea cu Afumați, 1-0.
Aveau să se mute și să joace în București, asta pentru că Academica Clinceni și-a mutat meciurile de acasă la Călarași. Clinceni, în cele din urmă, s-a mutat acasă, în localitate.
Și, astfel, Moștiștea Ulmu joacă din etapa a 3-a meciurile de acasă în „Baza Sportivă Ilie Năstase” (ex-Voința). Este un teren sintetic de dimensiuni nu foarte mari. Se poate observa lățimea mică a terenului urmărind distanța de la tușă până la marginile careului de 16 metri. Pentru a o putea găsi pe hărți trebuie scris „Juventus Academy Bucharest” și vă va trimite la destinație.

Mostiștea Ulmu a fost eliminată de Dunărea Călărași cu scorul de 2-1 în turul 4 al Cupei României. Golul călărășenilor a venit la final de partidă prin diagonală pe jos de la Șaron Chirică în colțul din stânga al careului de 16 metri, de unde Alexandru Marian Mihai a făcut „bicicleta” lui caracteristică cu un șut în vinclul din stânga al portarului.
Pentru cei care sunt curioși și de Afumați îi invităm să citească și analiza de la finalul turului al acelei echipe, pe care o găsiți pe site-ul nostru.

Cei de la Mostiștea Ulmu sunt motivați să câștige fiecare meci, asta pentru că ei nu au contracte foarte mari, însă au prime consistente la fiecare victorie. Sunt o formație care adoră, la un interval de timp, ca benzile să se permută între ele, chiar și mijlocașii centrali între ei.

Mostiștea Ulmu a marcat 32 de goluri și a primit 9 goluri. Au cel de-al patrulea atac, după CSA Axiopolis Sport Cernavodă (39 de goluri), CS Afumați (36 de goluri) și Agricola Borcea (32 de goluri). Echipa are cea mai bună apărare, la egalitatea cu cea de la Afumați (9 goluri primite).  Mostiștea Ulmu a marcat în campionat 26 de goluri din acțiune (dintre care doar unul cu capul) și 5 goluri din faze fixe (dintre care 3 cu capul și 2 goluri de la 11 metri).

Lotul celor de la Mostiștea Ulmu este următorul: Teodor Meilă, Răduța Iulian-Marian, Lixandru Antonio Gabriel, Niculae Florin-Valentin, Radu Ștefan, Mihai George-Cosmin, Leafu Nicolae Marian, Mihai George-Cosmin, Răzvan Milea, Tăbăcariu Sorin-Mădălin, Ionica Cosmin-Gabriel, Stoian Alexandru-Daniel, Radu Silviu-Mădălin, Romanescu Nicușor-Rica, Roșu Costel, Velicu Andrei-Cristian, Gheorghe Alexandru-Nicușor, Dogaru Eduard-Alexandru și Dinu George-Mădălin. Antrenorul principal este Ștef Vlad Octavian, secundul este Ceușan Paul Călin, medicul este Mihăilescu Sorin-Andrei și delegatul echipei este Hîrtescu Ciprian-Cornel.

Din ce am putut observa, echipa joacă, cel mai mult, 4-4-2 sau 4-4-1-1.
Vom încerca să spunem cam cum joacă Mostiștea Ulmu: GK Teodor Meilă/Răduța Iulian; RB Ilie Iulian/ Lixandru Antonio Gabriel/Dogaru Eduard, CB Acasandrei Lucian-Leafu Nicolae Marian (au fost mereu titulari); LB Cosmin Mihai/Valentin Niculae/Gheorghe Mihai (rar, deși pe acest post se simte vizibil cel mai bine); RM Mihai Marian Alexandru/Gheroghe Alexandru/ Valentin Niculae (foarte rar, deși ăsta este postul lui favorit); CM Tăbăcariu Sorin-Mădălin (C)+ Chirica Șaron Ionuț / Nicușor Romanescu (zis Terente, care, dacă nu este titular, intră cu siguranță în repriza a doua)/Roșu Costel/Velicu Cristian; LM: Răzvan Milea (deși el se simte cel mai bine în spatele vârfurilor, iar pe parcursul meciului mai face rocada cu Hamude) și ST Stoian Alexandru Daniel, Ionică Cosmin Gabriel/ Radu Silviu Mădălin/Romanescu Nicușor.

Această formație aglomerează, mai ales în prima repriză, cu toată echipa în zona aruncărilor adverse de la margine pe o rază de cel mult 25 de metri pentru a recupera balonul cât mai repede.

Dacă sunt prinși pe contraatac, există oarece nesincronizare, mai ales pe linia defensivă (asta pentru că doar fundașii centrali sunt puncte fixe, iar pe benzi antrenorul schimbă foarte mult și poate să fie și asta un motiv). Un alt punct în minus pe care l-am putut observa este că, după faze ratate, fără o anumită finalizare, ei se regruprează greoi pe defensivă.

Portarul Teodor Meilă este născut în 1993. Acesta a reușit să scoată și lovituri de la 11 metri trimise plasat la semi-înălțime. Este un portar de reflex, cunoscut foarte bine de steliști, deoarece vine de la Steaua. Având în vedere că are doar 1,81 metri, are o înălțime pentru care mingile plasate pot fi cu succes pentru adversari. El s-a format la echipa secundă a celor de la Concordia Chiajna 2, iar mai apoi a trecut la prima echipă.  A  mai fost la Berceni, Chindia și Steaua. De obicei, antrenorul îi dă fiecărui portar câte un meci, alternându-i pe cei doi în stilul cum făcea Oprița la Steaua cu Iancu și Meilă în Liga a 4-a.
Celălalt portar este Iulian Răduța, care are o experiență importantă pentru eșalonul al 3-lea. Născut pe 19 iulie 1986, portarul, crescut în București, a jucat la Viitorul Axintele, Progresul Spartac și Metaloglobus. Poate cel mai trist moment din cariera lui a fost la acel baraj de promovare al Progresului cu CSM Slatina, când, după un 11 metri inventat de arbitru la ultima fază a meciului, portarul, de nervi, s-a tăiat la mâna, după ce a spart un geam și nu a mai putut să joace în retur. Este un portar mai bun pe mingile înalte și pe centrări față de Meilă, însă nu atât de bun pe reflexe. Acesta își coordonează colegii din echipă pentru a urca în atac pe zonă centrală în jumătatea adversă, deoarece are degajările foarte lungi, precise și pe zonă centrală.

Fundașul dreapta, Iulian Ilie, este o adevărată piesă de rezistență în angrenajul celor de la Ulmu. Este un fotbalist care urcă foarte mult pe benzi, cu o poziționare remarcabilă mai ales în atac. Are 4 goluri marcate. Urcă de multe ori la atacurile susținute, marcând de câteva ori din 2 metri. Primul gol l-a marcat prin atacuri susținute pe banda stânga, iar, după o respingere a portarului, a trimis cu capul în poartă din careul mic. Alt gol a fost cu latul din 2 metri din meciul cu Înainte Modelu, iar cu Afumați din 50 de cm cu latul piciorului drept. Este genul de fundaș căruia îi place să ajungă în careu la centrările trimise de pe partea opusă. Este născut în 2001 și joacă pe locul de juniori. Este de picior drept.
O altă variantă de fundaș dreapta este Lixandru Antonio Gabriel născut în 2002.
Fundașul central poziționat între Iulian Ilie și Nicolae Leafu este Acasandrei Lucian. Acesta este născut în 1995. Este de picior drept. Urcă prin dribling cu mingea la picior și trimite pase cu exteriorul piciorului drept de tipul „no look”. Are 1.85 m. Urcă mult la pressing, însă există riscul să lase gaură în defensivă. El s-a format ca fotbalist în sezonul 2017-2018 pentru Flacăra Moreni, apoi a plecat la Chindia. Cea mai lungă perioadă a petrecut-o la Progresul Spartac până la meciul de la baraj cu CSM Slatina. Se înțelege foarte bine cu celălalt fundaș central care este Nicolae Leafu. Aceștia au fost șlefuiți amândoi de Andrei Erimia la Progresul Spartac.
Nicolae Leafu este de asemenea născut în 1995. Este de picior drept. Are 3 goluri marcate până acum, toate cu capul, venite din centrările lui Șaron Chirica. De obicei, Leafu stă foarte aproape de Sorin Tăbăcariu la fazele fixe, pentru că amândoi sunt redutabili la duelurile aeriene pentru a trimite cu capul spre poartă adversă. Nicolae Leafu a jucat în Liga a 4-a pentru Sportul Studențesc și l-am avut adversar în tur. În returul sezonului, a plecat în Liga a 3-a, la Progresul Spartac unde s-a călit ca fotbalist. De asemenea, și Leafu urcă mult în ofensivă iar echipa poate.fi descoperită pe apărare, însă asta depinde mult și de ce adversar dau.

Poate cea mai mare problemă a antrenorului Vlad Octavian este că nu are la dispoziție foarte mulți fotbaliști de picior stâng.
Pe postul de fundaș stânga, de cele mai multe ori a fost folosit titular Cosmin Mihai, venit de la Steaua. La echipa noastră a avut niște probleme personale și poate de acolo și forma slabă în tricoul celei mai titrate echipe din istoria fotbalului românesc. Are în cariera lui, la doar 24 de ani, echipe precum: Berceni, Unirea Tărlungeni, Pandurii, Brăila, Balotești și Steaua. Are peste 100 de meciuri în Liga a doua. Cel mai probabil va juca alt fotbalist venit de la Steaua pe postul de fundaș stânga. Este vorba de Valentin Niculae. Un fotbalist care lovește mingea cu ambele picioare, însă preferă cel mai mult să lovească mingea cu piciorul drept, iar poziția lui favorită e aripa dreaptă ori mijlocaș lateral dreapta. Însă, probabil din cauză că sunt foarte puțini fotbaliști la Ulmu care au piciorul stâng de bază, îl forțează să joace în majoritatea timpului cu piciorul stâng.
Valentin Niculae este născut în 1998 și a mai jucat la Balotești și Dunărea Călărași. Acesta este lăsat deseori să bată loviturile libere de pe dreapta când trimite cu piciorul stâng pe colțul lung. Și-a reziliat contractul cu Steaua după ce a îmbrăcat pentru a doua oara tricoul călărășenilor. Un alt fotbalist care joacă, fie fundaș stânga sau mijlocaș dreapta, este Gheorghe Alexandru. Pe banda stânga este mai mult un fotbalist liniar care trimite centrări, iar ca mijlocaș dreapta intră în centru la combinații. Este fotbalist născut în 1995.

La mijloc avem un fotbalist de super execuție. Am urmărit cu atenție și trimite mai multe torpile imparabile din cele mai surprinzătoare poziții. Este un fotbalist care lovește la fel de bine cu ambele picioare, însă doar cu dreptul din afara careului. Mihai Marian Alexandru (poreclit Hamude) este născut în 1997. Are 4 goluri marcate, însă toate sunt de pus în ramă. Poziția lui favorită este de mijlocaș dreaptă, însă la indicațiile antrenorului face schimb de poziții cu mijlocașul stânga Răzvan Milea. Este la echipă de pe vremea când activa în Liga a 4-a. Este un fotbalist atent la posibilele intercepții, nu neapărat un fotbalist de travaliu, ci unul care știe să stea în teren. La meciul cu Popești Leordeni, din tur, a marcat dintr-o torpilă de la 30 de metri cu piciorul drept, fiind pe banda stânga. Tot de pe banda stânga a marcat golul 3 cu Recolta Gheorghe Doja cu un șut din careul mic cu stângul plasat la colțul lung după o „bicicletă” cu care a eliminat 2 adversari direcți. Cu Oltenița, în retur, a marcat tot de pe banda stânga intrând pe interior și trimițând ca din tun de la 20 de metri pe colțul lung al portarului. În general, trage mai mult la poartă când joacă pe banda stânga, deoarece tinde să intre pe interior, iar pe banda dreapta preferă să fie pasator în fața porții.

Pe axul central, cum le place unora să spună, și în linia mediană, sunt titulari Chirica Șaron Ionuț și Tăbăcariu Sorin. Șaron Chirica este un veteran al echipei. Acesta este născut în 1993. Piciorul de bază este dreptul, însă poate să lovească mingea și cu stângul. Din intercepție poata da din prima o pasă înaltă peste linie pe poziție viitoare ce demonstrează o viziune bună a jocului. El execută fazele fixe de pe dreapta pe colțul lung, cel mai des căutându-le loviturile de cap ale lui Leafu sau Tăbăcariu. Chirica este omul de legătură între linii, iar la unele atacuri poziționale chiar urcă în careu pentru a trimite cu capul pe zona mediană. Chirica Șaron execută loviturile libere de pe stânga cu piciorul drept, cu efect pe interior. Este omul cu diagonalele surprinzătoare. De asemenea execută cornerele atât de pe dreaptă, cât și de pe stânga pe colțul lung.

Nu de puține ori, bate cornerele pe centru, în apropierea careului de 6 metri, pentru capul lui Leafu sau Tăbăcariu. Este un fotbalist care lovește bine balonul cu ambele picioare, însă piciorul de bază este dreptul.
Tăbacariu Sorin este născut în 1994, fiind și căpitanul echipei. Piciorul de bază este dreptul. De obicei, joacă centru dreapta, însă mai face schimb de poziții cu Șaron Chirica. Căpitanul echipei este printre puținii fotbaliști cu 2 trofee. Acestea sunt Cupa României și Super Cupa de pe vremea când evolua la Voluntari. A mai evoluat la Ceahlăul, FC Argeș și Aerostar Bacău. Are 27 de apariții în prima liga și peste 50 în liga secundă. Piciorul de bază este dreptul. Un gol al lui din campionat a fost în meciul retul de la Oltenița când, din aruncare de la margine, a câștigat duelul aerian cu adversarul și a trimis cu latul în poartă adversă. Cu Înainte Modelu a marcat un gol de la 14 metri. Sorin Tăbăcariu execută loviturile libere scurt, de la distanța mai mare de 35 de metri. Are o detentă bună și este căutat  la fazele fixe. Acesta șutează bine din „drop”.

Mijlocașul stânga al echipei este Răzvan Milea, născut în 2000. El se simte cel mai bine în spatele vârfurilor, pe zona centrală. Un fotbalist capricios în sensul plăcut al cuvântului. Este de picior stâng. Este un fotbalist care preferă să vină pe centru de cele mai multe ori pe poziția unde îi place cel mai mult, de aceea o să îl vedeți deseori stând pe mingea a 2-a în zonă centrală, de unde nu se ferește să șuteze din drop. El a venit în acest retur de la Progresul Spartac. Singurul lui gol a fost unul spectaculos înscris împotriva celor de la Agricola Borcea, gol marcat cu exteriorul dintr-o piruetă în aer extrem de spectaculoasă. Este un fotbalist care alternează cu partide senzaționale cu meciuri în care nu este vizibl pe teren. A reușit să obțină cel mai bun punctaj INSTAT de la Progresul Spartac, acumulând 313 de puncte în meciul cu Balotești când a tras 3 șuturi pe poartă, dintre care două pe poartă (cu două goluri). A avut 31 de pase corecte din 41, dintre care 3 pase cheie, 3 în careul advers și 2 pase lungi reușite din 4. A început fotbalul la 12 ani la Concordia Chiajna, unde a fost antrenat de Liță Dumitru, apoi a ajuns la Regal Sport. A fost și la Steaua U19 alături de Adrian Ilie, Vlad Nițu și Giovanni Petcu și cu câteva apariții la echipa noastră în Liga a 4-a.

Un mijlocaș dreapta cu experiență este Roșu Costel, născut în 1985. A mai jucat la Brăila, Voluntari, Unirea Slobozia și Victoria Traian. Are 150 de meciuri în Liga a 2-a, însă, evident, este pe final de carieră și nu poate mai mult de 30 de minute.

Cel mai prolific atacant al echipei este Daniel Stoian Alexandru cu 6 reușite. El este golgheterul campionatului. Este născut în 2001. Are un bun control al balonului. Mostiștea Ulmu stă bine la capitolul atacanți, însă constanța lui din joc îl face să fie punctul fix din atac. Majoritatea golurilor sunt marcate foarte aproape de poarta adversă, însă are poziționarea unui atacant matur. Este de picior drept.

Un alt atacant este Ionică Cosmin-Gabriel, născut în 1993. Din statistică noastră, reiese că are un singur gol marcat. S-a format în academia câinilor roșii. A mai jucat la: Berceni, Unirea Slobozia, Balotești, Concordia Chiajna 2, Național Sebiș, Pandurii, Viitorul Pandurii Târgu-Jiu, Metaloglobus și Tunari. Are 75 de meciuri în Liga 2-a și doar 7 goluri marcate.
O alternativă în atac este Radu Silviu-Mădălin, care este născut în 1991. Este un jucător masiv care coboară mult la combinații pentru a desface defensiva. Nu de puține ori, fiind un atacant mai masiv, prelungește cu capul pe spate pentru mai micuțul și mai fâșnețul atacant Stoian Alexandru. Este un atacant care poate lovi mingea cu ambele picioare.

L-am lăsat pe final pe cel mai interesant fotbalist al echipei. Este vorba evident de Nicușor Romanescu, poreclit Terente. Are pe merit tricoul cu numărul 10. Este născut în anul 1986. Este coleg de generație cu Răzvan Avram de la Afumați. Amândoi au jucat la Steaua la juniori și au fost la acel turneu cu Real Madrid și Ajax din 2001. Terente a fost cel mai bun fotbalist din acel turneu, fiind și golgheterul turneului, unde Steaua și-a învins adversarele. Nicușor Romanescu este al doilea golgheter cu 5 goluri marcate. De cele mai multe ori, intră în repriza a doua, poate și din cauza vârstei înaintate. A fost și este un fobtalist extrem de tehnic, iar noi tindem să credem că putea să obțină mult mai mult de la fotbal, dacă era mai serios. Îi place să marcheze cu șuturi plasate din afara careului. Poate juca atât la mijloc sau ca al doilea vârf.

Lotul întreg a celor de la Ulmu este următorul: Teodor Meilă, Iulian Răduța, Lixandru Antonio, Mihai Cosmin, Gheorghe Alexandru, Acasandrei Lucian, Nicolae Leafu, Ilie Iulian, Răzvan Milea, Mihai Marian Alexandru, Chirica Șaron, Tăbăcariu Sorin, Radu Ștefan, Roșu Costel,  Velicu Andrei Cristian, Valentin Niculae, Răzvan Milea, Stoian Alexandru, Radu Silviu, Dinu George-Mădălin, Dogaru Eduard, Ionica Cosmin.

Golgheterii echipei, până în etapa a 16-a, sunt: Daniel Stoian cu 6 goluri, Nicușor Romanescu cu 5 reușite, cu câte 4 goluri Iulian Ilie și Mihai Alexandru, cu câte 3, Sorin Tăbăcariu și Nicolae Leafu, iar Valentin Andrei cu 2 goluri. Câte un gol au Andrei Truță (plecat în iarnă), George Dinu, Cosmin Ionica, Răzvan Milea și Șaron Chirica.

În penultima etapă, Ulmu are meci acasă cu Gloria Albești (de pe locul 8), în timp ce Afumați are meciul de acasă cu Oltenița, ultima clasată. Cel mai probabil, ambele vor obține cele 3 puncte.
Dacă ilfovenii nu vor bate pe Oltenița, merită trofeul de rușinea anului în fotbal. Oltenița este o echipă extrem de slabă pe defensivă cu 57 de goluri primite. În ultima etapă, Afumați va avea meci la Înainte Modelu (locul 7), iar Mostiștea Ulmu la Recolta Gheorghe Doja (locul 9). Cel mai probabil, în ultima etapă vom afla cu cine o să jucăm.

Dacă în sezonul 2018-2019 nici nu eram băgați în seamă când le spuneam despre adversari celor din staff, din sezonul trecut, ne-am organizat pentru a afla cât mai multe date despre adversari, asta pentru că puține cluburi din aceste 2 serii transmit meciurile live la fiecare etapă.
Adversarii vor da totul să ne încurce! Este normal! Suntem Steaua și suntem cea mai titrată echipă din această zonă europeană!

FORZA, STEAUA!

Source