Fațetele dentare, folosite cu precădere atunci când albirea profesională nu poate aduce îmbunătățiri semnificative ale aspectului danturii, pot transforma radical aspectul zâmbetului. Îngrijite corespunzător, acestea pot aduce beneficii estetice nu doar pe termen scurt, ci pentru perioade prelungite de timp. Dacă plănuiești să îți pui fațete dentare, ar trebui, înainte de orice, să te informezi cu privire la modul de îngrijire a acestora. Ghidul actual cuprinde o serie de recomandări generale pentru menținerea fațetelor dentare într-o stare optimă pentru o perioadă cât mai lungă de timp.
Îngrijirea zilnică a fațetelor dentare
Igiena orală corectă și riguroasă este fundamentală pentru menținerea sănătății fațetelor dentare. Este recomandat să te speli pe dinți de cel puțin două ori pe zi, folosind o pastă de dinți non-abrazivă și o periuță de dinți cu peri moi. De asemenea, este important să utilizezi ața dentară zilnic, pentru a preveni acumularea plăcii bacteriene între dinți și fațete.
În cazul în care, pe lângă fațete dentare, ai și un implant dentar, o situație cu care medicii stomatologi se confruntă în mod frecvent, îngrijirea orală capătă și mai multă importanță. Implanturile dentare necesită o îngrijire similară cu cea a fațetelor, dar pot necesita și proceduri stomatologice suplimentare (pentru a preveni infecțiile și pentru a asigura o integrare corespunzătoare în structura osului maxilar).
Evitarea obiceiurilor nocive
Pentru a prelungi durata de viață a fațetelor dentare, este necesar să renunți la toate acele obiceiuri care pot cauza deteriorarea lor. Fumatul, de exemplu, pe lângă numeroasele efecte negative asupra sănătății generale, poate duce la pătarea fațetelor dentare și la dezvoltarea unor afecțiuni gingivale. Rosul unghiilor, de asemenea, deși ar putea părea un obicei complet inofensiv, poate duce la ciobirea sau chiar fracturarea acestora.
Utilizarea dispozitivelor de protecție
Dacă practici sporturi care implică un risc de traumatisme la nivelul feței, ia în considerare purtarea unui dispozitiv de protecție dentar, pentru a proteja fațetele dentare, dar și dinții naturali. Astfel de dispozitive sunt disponibile în majoritatea farmaciilor, iar costurile lor sunt în general accesibile. Dispozitivele de protecție sunt concepute pentru a absorbi șocurile și a proteja dinții împotriva leziunilor care pot apărea când ai activități sportive intense sau contact fizic accidental.
Controalele stomatologice regulate
Fațetele dentare, la fel cu alte lucrări stomatologice, trebuie evaluate de către medicul stomatolog la diferite intervale de timp. Controalele stomatologice au nu doar scopul de a identifica eventuale probleme cu aceste fatete dentare, ci și de a preveni sau depista din timp orice probleme de sănătate orală. În general, este recomandat să mergi la stomatolog de cel puțin două ori pe an pentru un control de rutină.