Prevenția este modalitatea prin care poți să ai grijă de sănătatea corpului tău, pentru a evita leziunile sau dezvoltarea unor boli ce îți pot afecta semnificativ calitatea vieții. Astfel, înainte de a fi nevoit să apelezi la tratamente și să treci prin perioade de recuperare, trebuie să te informezi cu privire la ce poți face pentru a-ți lua măsurile de siguranță ce se impun pentru oase și articulații puternice. Stretchingul este un element esențial în viața oricărei persoane obișnuite să facă mișcare. Citește mai multe în continuare.
Ce este stretchingul
Stretchingul este un antrenament ușor de încălzire, esențial înainte de orice activitate fizică și, de asemenea, important pentru o stare generală de bine în fiecare zi. În funcție de exercițiile sau de tipul de efort pe care urmează să îl depui, trebuie să încălzești articulațiile și musculatura foarte bine pentru a preveni accidentările, disconfortul sau durerea.
Cu atât mai mult în cazul în care te-ai confruntat cu leziuni sau accidentări în trecut, trebuie să efectuezi încălzire înainte de alergare, antrenament în sală sau orice alt tip de sport. De exemplu, dacă ai suferit o fractura la picior și ai trecut cu bine de recuperare, în timpul încălzirii vei simți dacă este cazul să pui presiune asupra corpului sau dacă trebuie să mai aștepți până la depășirea limitelor.
Stretchingul se face și după antrenament pentru detensionarea mușchilor și articulațiilor, dar și pentru a întrerupe perioadele de repaus.
Pe lângă un tratament fasceita plantara personalizat (afecțiune care provoacă durere în zona călcâiului, chiar și în timpul unei plimbări), este benefic să faci și o sesiune de întindere înainte de efortul pe care urmează să îl depui. Acesta este doar un exemplu în care stretchingul poate ameliora disconfortul și poate întări articulațiile, atunci când este făcut cu regularitate.
Beneficii ale stretchingului
Articulațiile sunt expuse la accidentări în timpul efortului fizic. Pentru a menține sănătatea acestora și pentru a preveni orice durere sau disconfort, este esențial să te încălzești înainte de orice activitate fizică.
Principalele beneficii ale stretchingului includ:
- întărirea articulațiilor;
- flexibilitate sporită;
- mobilitate îmbunătățită;
- risc mai scăzut de accidentare în timpul antrenamentului.
Stretchingul crește flexibilitatea musculară, care este necesară pentru a menține sănătatea articulațiilor. Flexibilitatea se referă la capacitatea țesuturilor moi (mușchi, tendoane, ligamente) de a se întinde, în timp ce mobilitatea este capacitatea articulației de a se mișca.
Este important să lucrezi la mobilitate și flexibilitate și să le îmbunătățești prin stretching indiferent de stilul de viață, fie că este unul mai degrabă sedentar sau că ești o persoană activă.
În ceea ce privește persoanele care petrec mult timp în șezut sau în aceeași poziție, chiar și în picioare, apare o tensiune suplimentară asupra anumitor mușchi, ceea ce poate dăuna aliniamentului ideal al oaselor și articulațiilor. Astfel, stretchingul ajută semnificativ la realinierea acestora și la ameliorarea durerilor ce pot să apară.
Pentru o scurtă sesiune de stretching nu ai nevoie de echipament special și nici de o sală de sport. Este suficient ca dimineața să faci câteva mișcări pentru întinderea mușchilor și articulațiilor, iar atunci când ești la birou să iei pauze scurte pentru a te deplasa și a-ți relaxa corpul. Repetă exercițiile de stretching și înainte de culcare.