Bursita este o inflamație dureroasă, prezentă în general în jurul încheieturilor. Această problemă apare de obicei în zona umerilor, coatelor, genunchilor și a picioarelor.
Bursita este dată de inflamarea burselor, niște saci mici, care conțin lichid și care reduc frecarea mușchilor, oaselor și tendoanelor. Atunci când aceștia se inflamează, apare durerea, iar mobilitatea este afectată. Prin urmare, prevenirea bursitei este importantă pentru a menține o calitate bună a vieții și mobilității.
Tipuri de bursită
În corpul uman sunt prezente peste 150 de burse. Este foarte probabil să dezvolți bursită la nivelul încheieturilor atunci când efectuezi mișcări repetate sau pui presiune foarte mare pe membre. Prin urmare, te poți confrunta cu următoarele tipuri de bursită:
- la nivelul umerilor (bursita subacromială);
- la nivelul coatelor (bursita olecraniana);
- la nivelul genunchilor (bursita prepatelară);
- la nivelul picioarelor, mai ales în zona călcâielor sau a degetului mare;
- la nivelul șoldurilor (bursita iliopectineală sau trohanteriană).
Medicul poate stabili exact care este tipul de bursită cu care te confrunți în urma anamnezei. Acesta va pune diagnosticul cu ajutorul unei radiografii sau a unui RMN, dar și a unor teste de sânge pentru a verifica dacă există infecție în organism.
5 sfaturi pentru prevenirea bursitei
Cea mai bună metodă pentru a preveni bursita este prin evitarea exercitării de presiune pe corp. Metodele concrete prin care poți sta departe de apariția bursitei sunt următoarele:
- Menține o postură corectă atunci când faci sport sau ești la birou;
- Efectuează exerciții de încălzire de fiecare dată înainte de a face sport pentru a pregăti articulațiile și mușchii;
- Efectuează tehnicile corecte atunci când ai o activitate fizică pentru a preveni accidentările și a scădea riscul de inflamație;
- Evită să stai în picioare sau să te apleci pentru foarte mult timp, astfel încât să diminuezi presiunea pusă pe încheieturi;
- Ia-ți pauze regulate de fiecare dată când faci o activitate repetitivă care pune presiune pe articulații și încheieturi.
Simptomele bursitei
Oricine poate dezvolta bursită la un anumit moment pe parcursul vieții. Persoanele care sunt cel mai predispuse să dezvolte bursita sunt atleții, cele care au o activitate profesională ce presupune muncă manuală sau fizică, dar și muzicienii. De asemenea, persoanele care suferă de artroză și urmează un tratament artroza umar sau pentru altă zonă a corpului, au o predispoziție să dezvolte bursită. Diabetul și bolile endocrine reprezintă și ele un factor de risc pentru această afecțiune.
Cele mai comune simptome pe care le poți experimenta atunci când te confrunți cu bursita sunt următoarele:
- Durere, în special în zona afectată;
- Limitarea mișcărilor, mai ales în zona afectată de inflamație;
- Inflamație.
În cazul în care bursita apare ca urmare a unei infecții, poți experimenta și aceste simptome:
- Decolorarea sau înroșirea pielii;
- Apariția unei senzații de încălzire a respectivei zone;
- Febră;
- Frisoane.
Atunci când simptomele de mai sus își fac apariția, dar sunt ignorate, există riscul să pui în continuare presiune pe zona afectată. Din această cauză, atunci când este diagnosticată, bursita va necesita o perioadă mai lungă de recuperare. În plus, crește riscul de a dezvolta bursită cronică, ceea ce poate conduce în timp la limitarea mobilității.