Ești în căutarea aromei care să-ți reprezinte perfect starea de spirit? Fie că te pregătești pentru o zi obișnuită la birou sau vrei să te simți cu adevărat fermecătoare la o întâlnire specială în oraș, parfumul potrivit te poate pune în valoare într-un mod subtil, dar eficient. Pentru a găsi, însă, varianta ideală, este important să ții cont de câteva caracteristici esențiale. Iată ce trebuie să știi despre un parfum înainte de a decide dacă acesta este potrivit pentru tine!
1. Notele principale din compoziția parfumului
Parfumurile sunt compuse din trei tipuri de note: de vârf, de mijloc și de bază. Notele de vârf sunt cele mai intense dintre toate și primele pe care le simți atunci când aplici formula pe piele. De obicei, acestea se evaporă rapid și lasă loc treptat notelor de mijloc ce creează structura parfumului și îi conferă profunzime.
Notele de bază sunt cele care persistă pe piele pentru o perioadă îndelungată, se descompun lent și pot fi simțite ore în șir. Unele au chiar capacitatea de a rezista până în ziua următoare. Atunci când îți alegi parfumul, este important ca notele să fie pe gustul tău, iar cele de bază să nu ți se pară prea intense. Dacă iubești parfumurile ușoare și romantice, vei îndrăgi notele florale, precum cele de iasomie, trandafir sau magnolie. Dacă, însă, preferi aromele puternice și îndrăznețe, notele de piper, ghimbir și mosc din apa de parfum Versace Crystal Noir, 90 ml te vor încânta, cu siguranță.
2. Stilul și momentul purtării
Atunci când îți alegi parfumul potrivit, este important să ții cont de stilul acestuia și de momentul căruia i se potrivește. De exemplu, parfumurile puternice și persistente, precum apa de parfum Givenchy Ange ou Demon, 50 ml, sunt ideale pentru o seară elegantă sau un eveniment sofisticat, în timp ce parfumurile ușoare și discrete sunt preferabile pentru purtarea zilnică.
Un parfum dulce poate fi perfect pentru o ieșire romantică sau o plimbare pe plajă, în timp ce unul subtil este adecvat la locul de muncă. Acest principiu se aplică și momentelor din an: în timp ce aromele lejere și proaspete sunt perfecte pentru verile lungi, parfumurile intense și profunde se potrivesc mai bine cu sezonul rece.
3. Concentrația
În funcție de cantitatea de esențe aromatice și alcool conținute, produsele se împart in: apă de colonie, apă de toaletă sau parfum. Apa de colonie conține între 3 și 4% esențe aromatice, deci are cea mai slabă concentrație dintre cele trei opțiuni. Apa de toaletă are o concentrație cuprinsă între 5 și 8%, fiind mai intensă decât apa de colonie, dar mai slabă decât parfumul. Cea mai concentrată variantă este parfumul, ce conține între 15 și 25% uleiuri aromatice.
4. Siajul sau proiecția parfumului
Siajul parfumului se referă la puterea de difuzie a aromei în jurul persoanei care îl poartă. Acesta este influențat de concentrația parfumului, notele și compoziția generală a aromei. Un parfum cu o concentrație mai mare va avea de obicei un siaj mai puternic, în timp ce un parfum cu o concentrație mai scăzută va avea un siaj mai slab.
De asemenea, există anumite note care au tendința de a fi mai persistente și au un siaj mai puternic decât altele. Spre exemplu, moscul, vetiverul și patchouli-ul sunt considerate note cu un siaj persistent.
5. Persistența
Durata de viață a unui parfum pe piele depinde în mare măsură de natura sa chimică și de gradul de diluare a componentelor sale. Parfumurile cu uleiuri esențiale pure sunt mai persistente decât cele care conțin alcool sau apă. De asemenea, viteza de evaporare scade cu cât parfumul are în compoziția sa mai multe uleiuri aromatice. Dacă vrei să te bucuri de o durabilitate cât mai mare, optează întotdeauna pentru parfumuri originale de damă, pentru a avea certitudinea ca beneficiezi de cea mai înaltă calitate.
Ține cont de aceste caracteristici și îți va fi mult mai ușor să descoperi care este parfumul potrivit pentru stilul și preferințele tale. Poate fi util și să testezi câteva dintre parfumurile care îți plac, direct pe pielea ta, pentru a vedea cum evoluează aroma și ce durabilitate îți oferă!