Creata in 2009, Bitcoin a devenit una dintre cele mai populare modele virtuale si a generat un val de alte criptomonede care au aparut pe piata de-a lungul timpului. Acestea detin avantajul potrivit caruia se permit platile de la persoana la persoana fara o terta parte cum ar fi banca. Si mai interesant este ca acestea nu folosesc tehnologia blockchain, si anume nu exista un registru public digital in care se regasesc toate informatiile fiecarei tranzactii.

Si totusi, te intrebi de ce exista atat de multe tipuri de criptomonede? Datorita tehnologiei blockchain de care am vorbit mai sus si a faptului ca se pot crea foarte usor. Orice dezvoltator de software pe comanda se poate folosi de codul sursa original si poate crea ceva nou cu ajutorul acestuia. Se presupune ca in momentul de fata exista peste 10.000 de criptomonede diferite in intreaga lume.

Mai jos poti vedea si alte 4 tipuri de criptomonede cunoscute in afara de bitcoin, denumite si “altcoins” sau monede alternative.

Ethereum

Ether este un token folosit pentru a facilita tranzactiile in reteaua denumita Ethereum. Aceasta este mai exact o platforma ce se foloseste de tehnologia blockchain pentru a permite crearea de contracte inteligente si alt tipuri de aplicatii descentralizate. Acest software nu trebuie sa fie distribuit pe schimburi de aplicatii precum Apple Store sau Google Play Store. Pe scurt, Ethereum este atat o moneda virtuala, masurata in unitati numite Ether, dar si un sandbox pentru dezvoltare de software.

Tether

O alta criptomoneda cunoscuta este Tether, o moneda virtuala legata de o moneda fiat, adica de dolarul american. Ca si idee, Tether este creata pentru a combina beneficiile pe care le ofera o moneda virtuala si anume lipsa de intermediari financiari cu stabilitatea unui monede emise de un guvern stabil. 

Un aspect important este faptul ca este acceptata de multi vanzatori ca si metoda de plata, dar si ca mijloc de schimb. Cu toate acestea, Tether are si o istorie controversata, fiind vorba de un rol pretins al acestei companii pentru a manipula pretul Bitcoin, insa fara a-si administra corect toate rezervele.

Binance Coin

Moneda Binance lansata in anul 2017 este disponibila pe platformele de schimb Binance, impreuna cu alte monede digitale care sunt disponibile pentru tranzactionare. Desi poate fi folosita ca un tip de moneda, poate sa faciliteze si tokens ce se pot folosi pentru a plati taxe la schimbul Binance si pentru un schimb descentralizat pentru a construi aplicatii, dar si alte taxe. 

Este interesant ca aceasta criptomoneda a fost creata pentru a putea imputernici platforma si pentru a putea alimenta operatiunile de infiintare de ecosistem sustenabil.

USD Coin

Moneda USD este o alta moneda stabila la fel ca si Tether, lansata in 2018, legata de dolarul american. Pe intelesul tuturor, este un serviciu de tokenizare a dolarului american si se poate folosi pe blockchain-uri publice si pe internet. Ideea din spatele acestei monede virtuale se refera la faptul ca s-a dorit crearea unui dolar complet digital care sa nu necesite un cont bancar si sa nu conditioneze detinatorul sa locuiasca in o anumita tara.

Alte tipuri de criptomonede sunt XRP, Terra, Solana, Cardano, Avalanche, Pripon, Litecoin, Dogecoin, Polygon, Polkadot, Stellar, EOS, Filecoin, iar lista poate continua.

Source