De aceea, tratamentele de erbicidare se numără printre lucrările de bază care trebuie efectuate în fiecare sezon, având ca principal scop prevenirea și combaterea acestor plante dăunătoare.
Pentru a ajunge la un astfel de rezultat, trebuie să folosești erbicidele adecvate, iar în acest material ne-am propusă să îți arătăm cum să alegi produsele potrivite pentru culturile tale.
Află care sunt buruienile specifice culturii
Pe piață există erbicide pentru diferite tipuri de culturi, care au fost produse ținându-se cont de buruienile specifice fiecărei categorii de plante. De aceea, primul detaliu pe care trebuie să îl cunoști atunci când cauți un astfel de produs este legat de tipul buruienilor care îți amenință plantele de cultură.
Acestea sunt informații pe care și le însușește orice fermier aflat la început de drum, și nu avem nicio îndoială că și tu știi foarte bine cu ce buruieni trebuie să lupți.
Prin urmare, vei căuta în ofertele magazinelor de profil produse care conțin substanțe eficiente împotriva acelor buruieni care îți creează probleme.
Încearcă să previi înainte să combați
Este mai simplu și mai eficient să nu ai de-a face cu buruienile, decât să te lupți cu ele pentru a nu le lăsa să îți invadeze cultura. De aceea, e bine ca aceste plante nedorite să fie stârpite „din fașă”, mai exact din faza de germinare a semințelor.
Pentru aceasta, trebuie să folosești o categorie aparte de substanțe, numite erbicide preemergente. Denumirea se datorează faptului că se aplică înainte de apariția buruienilor, având efect asupra semințelor acestora.
Erbicidele premergente se administrează direct pe sol, de unde ajung la semințele buruienilor, pe care le opresc din germinare.
Mai există și erbicide cu efect rezidual, care se aplică tot pe sol și protejează culturile pe o perioadă mai îndelungată, făcând față și următorului val de buruieni.
Folosește și erbicide postemergente
Erbicidele postemergente nu elimină total riscul apariției buruienilor, însă numărul acestora va fi considerabil mai mic, iar astfel vor putea fi mai ușor de controlat.
Din acest motiv, se impune și administrarea unor tratamente cu erbicide postemergente, care se aplică pe buruieni după ce acestea au răsărit. În acest caz, trebuie să aștepți o perioadă ca buruienile să se dezvolte, pentru ca suprafața părților vegetale pe care vor ajunge erbicidele să fie cât mai mare.
Dacă buruienile sunt la începutul fazei vegetative, o bună parte din soluție se va pierde în sol iar tratamentul nu va avea efectul scontat.
Aplică tratamente sistemice pentru buruienile perene
Erbicidele se mai clasifică și în funcție de modul de acțiune, iar conform acestui criteriu există erbicide de contact și erbicide sistemice.
Cele din prima categorie acționează la nivel local, atacând doar părțile plantei cu care au intrat în contact. Au efect rapid, iar părțile atacate se usucă în scurt timp, ducând în final la eliminarea buruienilor. Totuși, dacă sunt aplicate pe buruieni perene, aceasta va fi doar o victorie de moment, pentru că acestea se vor regenera și vor da naștere unor plante noi.
În cazul buruienilor perene sunt mai eficiente erbicidele sistemice, care se aplică tot pe suprafața plantelor, însă sunt absorbite în țesuturile vegetale. Deși acționează mai lent, ajung la toate organele plantei, declanșând un atac generalizat ce distruge toate părțile vegetale. În acest mod, sunt afectați și rizomii sau bulbii buruienilor perene, care nu mai pot da naștere unor noi plante.
Mai trebuie precizat că în culturile agricole se aplică întotdeauna erbicide selective, care au capacitatea de a acționa doar asupra buruienilor, fără a afecta în vreun fel plantele de cultură.
Ar fi o greșeală fatală să folosești erbicide totale, pentru că acestea distrug orice urmă de vegetație și sunt folosite doar pentru curățarea terenurilor, nicidecum pentru protejarea culturilor în mod direct.