1. Mergi într-o drumeție

Drumețiile sunt cea mai accesibilă și mai ieftină distracție montană. Indiferent dacă ești experimentat sau nu, găsești trasee pe măsura pregătirii tale. Poți alege o plimbare ușoară, de câțiva kilometri, într-o vale, sau o adevărată probă de efort urcând spre un vârf abrupt. Este important, însă, să fii echipat corespunzător pentru munte, chiar dacă plănuiești o drumeție pe distanță scurtă. Nu te gândi la bani când este vorba despre echipamentul alpin, pentru că fiecare leu cheltuit pe el merită. În plus, găsești tricouri, geci, pantaloni de drumeție și ghete de trekking pentru bărbați sau femei la prețuri rezonabile. 

Pregătirea pentru drumeție constă și în asigurarea proviziilor necesare de apă și alimente, așa că, ai grijă să nu pleci la drum cu prea puține rezerve. Mersul pe munte este relaxant și îți oferă posibilitatea de a admira peisaje incredibile, însă, este și foarte sănătos, pentru că îți tonifiază mușchii și îți reglează circulația și respirația. 

2. Încearcă raftingul, pentru senzații tari

Dacă ești genul aventuros sau care caută în permanență ceva nou de experimentat, raftingul trebuie să se regăsească pe lista ta de activități. Coborârea cu barca sau caiacul pe un râu rapid de munte nu are niciun echivalent în materie de senzații tari. Te vei stropi, vei trăi impresia că poți cădea în apă la fiecare pas, dar, la final, te vei simți incredibil. În plus, călătoria pe râu îți oferă o perspectivă unică asupra naturii, pe distanțe pe care nu le-ai putea parcurge în câteva ore de mers pe jos.

3. Alege echitația pentru o experiență unică

Plimbarea călare nu este chiar o plimbare, pentru că presupune mai mult efort fizic decât te-ai aștepta. Când călărești, îți folosești toți mușchii corpului pentru a sta în șa și a-ți păstra echilibrul. Totuși, chiar și un copil poate călări după câteva ședințe de antrenament, așa că nu este dificil. În plus, legătura emoțională pe care o ai cu animalul este unică. Nu poți experimenta ceva similar când te plimbi cu ATV-ul sau bicicleta. Calul este sensibil la reacțiile și emoțiile tale, astfel că o expediție călare pe munte reprezintă și un mod de a scăpa de sentimentele negative și de a te concentra doar pe o atitudine fermă și pozitivă. Echitația îți permite să acoperi distanțe mari și să descoperi peisaje montane diverse, fără a deranja natura cu fum, benzină și alte elemente poluante. 

4. Aventurează-te pe via ferrata

Via ferrata se traduce prin „drum de fier” și are la origine căile montate de soldații italieni în Alpi, în timpul Primului Război Mondial. Practic, via ferrata este un traseu format din trepte, cabluri, traverse și ancore de metal care facilitează traversarea acestuia. Aceste amenajări permit chiar și turiștilor fără experiență în escaladă să ajungă pe pereți abrupți, chiar verticali, în siguranță. Și în România au apărut trasee de via ferrata în ultimii ani, în special, în zona Bihorului și a Harghitei, dar și în Gorj, Neamț și Brașov. Dacă îți plac adrenalina și peisajele văzute de la înălțime, încearcă și tu un traseu de via ferrata.

Muntele oferă activități pentru toată lumea, dar, mai ales, pentru cei atrași de vacanțele active. Analizează ideile pe care ți le-am prezentat și alege-le pe cele care te atrag cel mai mult.

Source