Materialele naturale îşi fac din ce în ce mai mult loc în amenajările moderne. În cultura românească, bucătăria reprezintă locul de întâlnire cu familia şi cei dragi, în care îţi începi ziua la cafea sau vă împărtăşiţi unii altora experienţele la cină.
În plus, dacă te pasionează arta culinară, ai toate motivele să amenajezi spaţiul ca pe un sanctuar de creaţie.
Iată câteva moduri prin care piatra naturală îţi poate aduce la viaţă bucătăria:
Placări verticale
În bucătărie, cărămida decorativă de la piatraonline.ro nu este doar element estetic, ci şi util datorită rezistenţei şi rolului protector pe care îl asigură pereţilor în condiţii de căldură şi umiditate.
Se potriveşte atât pentru interior, cât şi pentru bucătăriile de vară de afară. În funcţie de stilul de design pe care doreşti să-l adopţi, poţi alege să plachezi întregul spaţiu sau doar o singură zonă, care să atragă toate privirile.
Cel mai bine se potriveşte în dreptul mesei de lucru dintre chiuvetă şi aragaz, între elementele de mobilier.
Blatul
Un blat din piatră poate reprezenta succesul amenajării bucătăriei tale. Marmura, granitul, travertinul şi onixul pot fi debitate în orice formă pentru a se potrivi designului casei tale şi pentru a integra obiectele sanitare şi electrocasnicele tradiţionale.
Culorile naturale, textura şi finisajele sunt opţiuni ce ţin de gusturile fiecăruia. Cert este că blatul de bucătărie din piatră naturală denotă eleganţă, stil, rezistenţă şi durabilitate. Este uşor de montat pe orice suprafaţă, aşadar poate face parte dintr-un proiect de renovare, cu păstrarea obiectelor de mobilier la care ţii.
Simpla înlocuire a vechiului blat va produce o imagine total nouă şi o schimbare radicală a aspectului bucătăriei.
Pardoseala
Piatra naturală folosită ca pardoseală te ajută să decorezi bucătăria în orice stil doreşti. Rezistenţa materialelor îţi va asigura durabilitate în timp, aşadar investiţia nu se va repeta prea curând.
Plăcile din piatră naturală adaugă un plus de lux bucătăriei şi implică măsuri minime de întreţinere. Neajunsul temperaturii scăzute a suprafeţei poate fi depăşit cu uşurinţă datorită instalaţiilor de căldură prin pardoseală.
Traficul din bucătărie este peste media unei case, motiv pentru care vei avea nevoie de plăci durabile, de calitate, care să reziste în timp. De asemenea, căldura şi umiditatea dintr-o bucătărie în care se găteşte, nu vor ridica probleme de rezistenţă pietrei.
Dacă bucătăria continuă cu o terasă exterioară, trecerea de la spaţiul interior va fi mult mai firească dacă se face prin plăci din marmură, granit sau alte variante.
Tipuri de piatră naturală recomandate
Marmura
Marmura este prezentă în construcţii de milenii şi se păstrează intactă în multe situri arheologice. Fiecare gravură în marmură spune o poveste aparte. Suprafaţa rece reprezintă idealul oricărui pasionat de artă, iar prezenţa acesteia în bucătărie aduce un plus de eleganţă şi valoare.
Granit
Granitul înseamnă rezistenţă. O suprafaţă durabilă este potrivită pentru traficul mare din bucătărie, un loc predispus accidentelor casnice. Cu o textură clasică şi un aspect dur, granitul este preferat pentru amenajarea bucătăriilor de clasă.
Calcar
Alăturat aparatelor electrocasnice din oţel, calcarul creează armonia perfectă în bucătărie. Originea acestei pietre este în apă, motiv pentru care asocierea cu mediul de gătit este ideală. Din punct de vedere economic, reprezintă soluţia mai puţin costisitoare. Travertinul este un derivat de calcar bogat în minerale.
Alegerea pietrei naturale pentru amenajarea bucătăriei este o investiţie pe care o faci pentru confortul tău şi pentru menţinerea valorii de piaţă a locuinţei. Baia şi bucătăria sunt camere cărora un potenţial cumpărător le acordă o atenţie deosebită, iar calitatea acestor materiale va stârni admiraţia celor care îţi trec pragul.