1. Adoptă un ritual al somnului
Ca să te bucuri de o odihnă pe măsură și să te trezești voios este esențial să respecți un program de somn. Deși la început îți va fi greu să te adaptezi, în câteva săptămâni, dacă te culci seara și te trezești dimineața aproximativ la aceeași oră, corpul tău își va seta propriul ceas intern.
2. Creează un loc ideal pentru dormit
Adesea, oamenii nu se pot bucura de un somn liniștit din cauza atmosferei din dormitor. Ca să te odihnești e important ca temperatura din cameră să fie una optimă, în jur de 18-20 de grade Celsius. De asemenea, e important să ai așternuturi confortabile și să scapi de orice sursă de lumină pentru ca glanda hipofiză să secrete melatonină, care facilitează starea de somnolență.
3. Schimbă salteaua
Dacă te trezești des peste noapte sau dimineața ai dureri cervicale ori lombare, s-ar putea să ai nevoie de o saltea nouă. Acest produs poate fi un impediment în calea somnului, așa că ai grijă să folosești o saltea potrivită nevoilor tale.
4. Achiziționează un topper
În situația în care simți nevoia de mai mult confort, pune un topper peste saltea. Vei observa o îmbunătățire încă de la primele utilizări, un astfel de produs fiind special conceput pentru odihnă și relaxare.
5. substanțele care interferează cu somnul
Cofeina, alcoolul, zahărul sau nicotina sunt unele dintre substanțele care îți afectează programul de odihnă. În fapt, ele acționează ca un stimulant, cresc numărul trezirilor din timpul nopții și scad calitatea somnului.
6. Folosește o pernă potrivită
La fel ca și lenjeria, pilota, salteaua sau topperul, perna influențează și ea calitatea somnului. Cu siguranță nu o să te relaxezi dacă ai dureri de cap, de umeri ori de gât din cauza că folosești o pernă incompatibilă cu poziția ta de dormit!
7. Urmează o dietă echilibrată
Mâncarea sănătoasă și activitatea fizică regulată sunt importante pentru un somn mai liniștit. Încearcă să te hrănești corespunzător și echilibrat pe parcursul zilei și să nu mai mănânci nimic cu 3 ore înainte de culcare. Nu uita că proteinele se digeră foarte greu, așa că seara îndreaptă-ți atenția spre produsele de origine vegetală. Totodată, ai grijă să nu consumi nici prea multe lichide atunci când trebuie să mergi la somn.
8. Învață să gestionezi stresul
De cele mai multe ori stresul cauzat de grijile cotidiene îți afectează odihna. Ca să te relaxezi pe deplin, încearcă să asculți puțină muzică sau sunete liniștitoare înainte de culcare ori citește câteva rânduri dintr-o carte pentru a te duce cu gândul în altă parte. Învață să-ți spui că orice situație are o rezolvare și să-ți rezervi noaptea doar pentru somn.
9. Fă un duș fierbinte înainte de somn
Se spune că un somn bun începe cu un duș fierbinte, așa că dacă vrei să elimini oboseala și să dormi mai bine este indicat să faci un duș fierbinte seara. Este un remediu extraordinar, care reduce tensiunea musculară, regularizează ritmul cardiac, normalizează sistemul nervos și decongestionează tractul respirator.
10. Renunță la orice distragere a atenției
Laptop, tabletă, smartphone, uită de toate acestea în orele dinaintea somnului. Lumina albastră care provine de la ele oprește producerea de melatonină, lucru ce alungă somnul și te face să fii mai agitat peste noapte.
11. Dormi cu șosete în picioare
Poate părea hilar, însă atunci când te așezi în pat circulația sângelui de la nivelul picioarelor crește, iar șosetele au rolul de a încălzi picioarele. Astfel, vei putea să dormi mai bine și mai relaxat.
Un somn odihnitor te poate ajuta să funcționezi mai bine pe durata zilei și să ai o stare excelentă de sănătate. Încearcă să-ți creezi un program de odihnă, într-un mediu confortabil și relaxant, ca să te trezești cât mai energic și binedispus în fiecare zi.