Videoconferința internațională “Profesorul, facilitator de creativitate. Provocările educației științifice” a adus o serie de teoreticieni și practicieni din educație în dialog cu profesori din învățământul preuniversitar interesați de educația științifică și tehnologică din România și Republica Moldova.

După cuvântul de deschidere al  președintei Fundației RBS, Daniela Costăchel, timp de două zile, a fost  evidențiată importanța în predarea disciplinelor științifice a metodelor care oferă un nivel optim de ghidare a elevilor, implică rolul activ în învățare al acestora și accentuează rolul profesorului de facilitator al creativității.

Participanții au avut oportunitatea de a interacționa cu experți din România și din străinătate, au beneficiat de prezentarea de bune practici din Școala Metropolitană ARC. 

Experții care au răspuns invitației, Madlen Șerban ( Secretar General al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO), Fred Garnett ( FRSA, UK), Dr. Dakmara Georgescu ( UNESCO expert), Dr. ing. Florin Munteanu (Fondator al Centrului pentru Studii Complexe, membru AOSR), Dr. Erol Licsandru (CNRS, FR), Cătălin Beldea (editor Știință & Tehnică), Andreea Gatman (Formator Erasmus+ în Finlanda, Fulbright Humphrey Fellowship 2023/2024), Prof.univ.dr. Eduard Coropceanu (Director al Institutului de Cercetare, Inovare și Transfer Tehnologic, Republica Moldova), au abordat teme incitante, actuale și de mare interes pentru schimbarea așteptată în sistemul de educație.

Dintre subiectele dezvoltate în dialog cu profesorii, amintim: educația transformativă, de la pedagogie la heutagogie, metacogniție, creativitate în învățare, rolul evaluării în stimularea creativității, gândirea creativă, constructionism și învățarea pe tot parcursul vieții, meseria de profesor în epoca algoritmilor, digitalizarea în educație și stimularea creativității, cooperarea creativă, creativitate și rigurozitate în formarea gândirii științifice, educația prin eveniment și prin prilej de învățare, învățarea transformativă, rolul părinților.

Evenimentul a fost organizat în cadrul Anului european al competențelor – stimularea competitivității, a participării și a talentului, sub umbrela #ErasmusDays 2023 și este  înscris pe  www.erasmusdays.eu

Evenimentul s-a derulat pe platforma zoom. Fragmente  pe   https://www.facebook.com/romanianbusinessschool/

Source