Catina este un fruct cu numeroase proprietati benefice pentru sanatate, dar, pentru ca are un continut foarte ridicat de vitamina C, este mai greu de consumat pur si simplu de pe ramura. De aceea, foarte multe persoane cauta alternative pentru a consuma catina si acestea sunt variate.

Suc de catina aromat

Datorita gustului acru, catina este rar consumata cruda si de obicei este disponibila numai sub forma procesata. Fructul salbatic este consumat cel mai frecvent sub forma de suc de catina, piure, ceai, ulei de catina, dulceata sau jeleu si sirop. Sucul de catina este cel mai popular mod de a o consuma.

Este acrisor, este revigorant si este numai bun pentru zi torida. Cei care il beau in fiecare zi, spun ca aduce o doza importanta de energie pe langa toate beneficiile cunoscute ale catinei. In plus, acum poate fi gasit in mai multe variante, inclusiv in combinatii cu alte fructe, cum ar fi aronia sau fructele de padure.

Catina congelata in smoothie-uri

Din pacate, o mare parte din ingredientele valoroase se pierd in timpul procesarii. Una dintre cele mai sanatoase alternative este sa fie adauge fructe  congelate de catina in smoothie-uri sau in ceaiuri.

Citeste si: Ce este stresul oxidativ?

Catina proaspata in aluaturi

Catina poate fi pusa si in diverse aluaturi. Se poate face chiar tarta cu catina, dar in acest caz va trebui ca blatul sa fie atat de dulce incat sa compenseze gustul foarte astringent al catinei, altfel tarta va fi greu de mancat.

Catina poate fi folosita in schimb asa cum este utilizat si goji, presarata in aluaturi, in care sa nu fie in cantitati foarte mari, pentru a nu modifica dramatic gustul. Micile bobite acrisoare vor fi un adevarat deliciu atunci cand sunt inconjurate de un aluat savuros si aromat si se vor transforma intr-o surpriza placuta pentru cei care degusta aceste dulciuri preparate in casa.

Datorita proprietatilor sale curative, catina este folosita si in produsele de ingrijire a corpului. Cremele, lotiunile sau uleiurile sunt amestecate cu sucul de catina si cu fructele, ajutand astfel in probleme care determina inflamarea pielii sau a gingiilor.

Source