Cactușii fac parte din familia Cactaceae, care conţine peste 4000 de specii. Cuvântul „káktos” provine din limba greacă și înseamnă plantă spinoasă. Datorită depozitării apei în ţesuturi, cactușii mai sunt cunoscuţi și sub denumirea de „cămila verde”.

Chamaecereus silvestrii (Speg.) Britton & Rose este o specie ilustrată pe marca poștală cu valoarea nominală de 2,40 Lei.

Denumire populară: Peanut cactus

Date generale: Este un cactus originar din Argentina (Tucuman) unde crește în zone deșertice sau cu tufărișuri uscate.

Descriere: tulpinile sunt de culoare verde deschis și pot atinge o anvergură de 15 cm, dar nu depășesc de obicei înălțimea de 10 cm. Florile, cu aspect de pâlnie, sunt roșii-portocalii, de circa 5-7 cm lungime. Acestea apar către sfârșitul primăverii – începutul verii.

Mammillaria beneckei C.Ehrenb. este o specie reprodusă pe marca poștală cu valoarea nominală de 3,10 Lei.

Denumire populară: Benecke’s Nipple Cactus

Date generale: Este o specie nativă în Vestul și Centrul Mexicului, unde ajunge la altitudini de circa 1600 m. Crește în păduri cu frunze căzătoare, în asociere cu alte xerofite și suculente.

Descriere: Plantele sunt solitare la început, apoi formează grupuri de până la 50 cm diametru. Tulpinile sunt globulos alungite, verzi până la verzi maroniu, au 5-10 cm înălțime, diametru de 5-7 cm. Florile sunt mari, galbene-oranj, 3 cm diametru, se deschid seara. Fructele sunt roșii.

 Acanthocalycium spiniflorum (K.Schum.) Backeb. este o specie redată pe marca poștală cu valoarea nominală de 3,50 Lei.

Date generale: Specia este nativă în Argentina, unde este răspândită pe scară largă și abundentă local. Crește în regiunile muntoase ajungând până la circa 2400 m altitudine. Preferă habitatele subarbustive, aflate pe soluri pietroase, din zonele cu perioade reci peste iarnă.

Descriere: Plantă solitară sau ușor ramificată, cu tulpina de obicei de până la 15 cm, sferică spre ușor cilindrică, poate atinge până la 60 cm înălțime și 15 cm diametru. Florile sunt alb-roze, cu diametru de 4 cm. Fructele sunt globuloase, de cca. 1 cm diametru.

Opuntia gosseliniana F.A.C.Weber este o specie ilustrată pe marca poștală cu valoarea nominală de 22 Lei.

Denumire populară: Santa Rita prickly pear, Violet prickly pear

Date generale: Specia este cunoscută și ca Opuntia santa-rita sau Opuntia violacea var. santa-rita. Nativ, crește în regiunile deșertice din Arizona, New Mexico, Texas, Sonora, Mexic, la circa 700-1600 m altitudine, pe soluri nisipoase sau pietroase.

Descriere: arbust sau arbore mic, suculent, bogat ramificat, cu trunchi scurt, drept, până la 2 m înălțime, 3 m diametru. Este o specie foarte atractivă cu ramificații plate, rotunde, asemănătoare unor urechi de culoare roșcată sau violacee. Florile sunt galbene, pe vârfurile ramificațiilor; apar primăvara-vara. Fructele sunt roșii-vișinii, zemoase, comestibile.

Romfilatelia mulţumește reprezentanților Grădinii Botanice „Dimitrie Brandza” a Universității din București pentru consultanță și doamnei Elisabeta Popescu pentru sprijin fotografic la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

 Emisiunea va fi disponibilă de Joi, 19 octombrie a.c., în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online:  http://romfilatelia.ro/store/.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Relații Publice:

Tel: 021 / 336 93 92

[email protected]

Source